Tájékoztató a középiskolai nyelvtanulási programról

A Kormány 2019. február 6-i döntése értelmében 2020-tól a 9. és 11. évfolyamos, nappali tagozatos gimnáziumi és szakgimnáziumi tanulók kéthetes egyéni vagy csoportos nyelvtanulásban vehetnek részt Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Máltán, Írországban).

A nyelvtanfolyamokról

1. Minősített nyelviskola

   A nyelvtanulási program keretében a célországokban működő minősített nyelviskolákban történik,ahol a megfelelő szakmai színvonal biztosítása mellett    felkészülten vállalnak felelősséget a középiskolás tanulókért.

A nyelvtanfolyamok kéthetes időtartamban, minimum heti 20 nyelvórával valósulnak meg. A nyelviskolák az újrakezdőtől a felsőfokú szintig ajánlanak tanfolyamokat, a szintfelmérést a fogadó nyelviskola végzi.

 2. Az iskola szervezésében, partnerintézményi együttműködésben keretében a célországi partnerintézményeknél fejleszthetik a diákok a nyelvtudásukat.

Ki jelentkezhet a nyelvtanulási programra?

A középiskolai nyelvi programban először a 2019/2020-as tanévben 9. és 11. osztályos nappali tagozatos, gimnáziumi és szakgimnáziumi képzésben tanulók jogosultak alanyi jogon részt venni pályázat útján.

A tanuló akkor vehet részt az adott nyelvből külföldi nyelvi képzésben, ha a pályázat évében a nyelvet az oktatási intézményében tanulja.

A nyelvtanulási programban való részvétel nincsen előzetes nyelvtudáshoz, előírt nyelvi szinthez kötve.

Mely nyelvek választhatók?

A nyelvtanulási program keretében angol, francia vagy német nyelv választható.

Mit támogat a nyelvtanulási program?

A nyelvtanulási program hazai költségvetési forrásból valósul meg, azt teljes egészében a magyar állam finanszírozza. A program szakmai végrehajtását az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Tempus Közalapítvány végzi.

A támogatást: fedezi a külföldi nyelvtanfolyam díját, a kiutazás költségeit, a tanuló biztosítását, a szállást és ellátást, utazási költségeket, a megélhetés költségeit.

 

Jelenleg a program előkészítése zajlik, a tanulók részvételi szándékának előzetes felmérése.

Az érintett tanulók mindegyike igényfelmérő lapot kapott, amit kérünk legkésőbb 2019. szeptember 25-ig az osztályfőnöknek leadni.

Amennyiben a tanuló nem tudta átvenni az igényfelmérő lapot szeptember 23-án kérhet az osztályfőnökétől, vagy a következő linken letöltheti és kitöltve leadhatja:

http://hirlevel.tpf.hu/subscriber.php?download=Szulok_igenyfelmero.pdf&a=1&x=427496&y=6593&z=246&dt=1568374257

A tanulók alanyi jogon vehetnek részt a programban, de az iskola olyan döntést is hozhat, hogy csoportos kiutazást csak az érintett tanulók egy részének tudja megszervezni.

Természetesen a tanuló magatartási vagy egyéb problémái miatt dönthet úgy az intézmény, hogy a külföldi csoportos kiutazáson nem tud egyes tanulókért felelősséget vállalni, ez esetben a tanulónak lehetősége van egyéni pályázattal részt venni a programban.

Amennyiben a tanuló és családja úgy ítéli meg, hogy a tanuló nyelvi szintje, önállósága megengedi, hogy az egyéni kiutazást válasszák, kérjük, kövessék figyelemmel a Tempus Közalapítvány honlapján a nyelvi programmal kapcsolatos híreket.

Tempus Közalapítvány Nyelvtanulási Program

www.tka.hu/nyelvtanulas

Budapest, 2019. szeptember 20

Barta Andrea

igazgató

Elérhetőségeink

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum
Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági
Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Cím: 1039 Budapest, Hatvany Lajos u. 7.
Telefon: 454-0570
E-mail: vargatitkarsag@gmail.com
Az iskola OM azonosító száma: 203061

Térkép