Névadónk

Iskolánk névadója: dr. Varga István

vargai

 

vargai2

dr. Varga István életrajza
(Budapest, 1897. július 5 - 1962. december 30.)


Varga István, a múlt század egyik kiemelkedő közgazdásza 1897. július 5-én, Budapesten, egy polgári család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot. Olyan korban született, amikor nézetek, eszmék illetve ellennézetek és téveszmék még nem fenyegették az egyén megélhetését. Ezen korszaknak azonban hamar, - ahogyan Varga életének későbbi szakaszaiban  meg is tapasztalhatjuk - az első világháború kitörését követően vége szakadt.
Az egyes közgazdasági iskolák elméleteit és a nemzetközi szakirodalmat jól ismerte. Publikációs tevékenységét 1922-től idegen nyelvű közgazdasági témájú tanulmányok, könyvek fordításával és ismertetésével kezdte. Varga István egy személyben volt elméleti, tudós közgazdász; jeles tanár; és kiváló gazdaságpolitikus. Pályája során számos hazai jelentős intézménynél, hivatalnál, bizottságban, illetve egyetemen fordult meg és dolgozott. Rendkívül gazdag életművet hagyott maga után, mely közel 870 munkából áll.
Munkásságának külföldi megbecsülését is bizonyítja idegen nyelvű publikációnak nagy száma, illetve az, hogy több külföldi tudományos társaság is tagjai sorába választotta, például az International Association for Research into Income and Wealth (1946-tól), az Econometric Society, és az ESOMAR (1961-től). Tanulmányútjainak, valamint sikeres előadókörútjainak köszönhetően többek között angol, német és francia nyelven levelezett nemzetközi hírű közgazdászokkal. Leginkább a Veblen-féle institucionalista iskola nézeteivel tudott azonosulni, jóllehet önmagát nem sorolta egyik iskola követői közé sem. Úgy vélte, hogy a valóság egység, ezért a tudománynak is annak kell lennie .  Varga István megpróbáltatásokkal teli életét és rendkívüli életpályáját jellemzi, hogy válságos időkben stabilizációs- és konszolidációs tervek, valamint reformkoncepciók  kidolgozásában vett részt. Munkássága során végig szem előtt tartva, hogy az elméletnek és a gyakorlatnak együttesen az a célja, hogy a magasabb rendű gyakorlati célok megvalósuljanak és a gazdasági haladás minél zavartalanabb legyen .
Azonban szomorú tény az is, hogy élete során itthon többször került méltatlanul mellőzött helyzetbe, majd amikor a politikai hatalom Varga szakértelmének, tapasztalatainak szükségét látta, ismét vezető pozícióba helyezte.
A Magyar Tudományos Akadémia 1989-ben több közgazdasági akadémikussal együtt rehabilitálta. 1990. március 15-én posztumusz Széchenyi–díjjal tüntették ki .

          Készítette:  Mányó-Váróczi Violetta

A részletes életrajzot elolvashatják ITT.

Elérhetőség

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum
Varga István Közgazdasági Technikum

Cím: 1039 Budapest, Hatvany Lajos u. 7.
Telefon: 1/454-0570
E-mail: vargatitkarsag@gmail.com
OM azonosító: 203061/020

Térkép