Szakmai gyakorlat teljesítése Máltán

Szakmai gyakorlat teljesítése

- kísérőtanári szakmai beszámoló -

2019. június 22 és július 13 között egy 10 főből álló tanulócsoportot kísértem el Máltára, szakmai gyakorlati helyükre és láttam el mentorálási és monitoring feladatokat az iskola, mint küldő intézmény részére. A csoportban 3 fő kereskedelem ágazatba beiskolázott, szakgimnáziumi képzésben résztvevő 11. évfolyamot befejezett tanuló, illetve 4 turisztikai ágazatba beiskolázott 10. évfolyamot befejezett és 3 fő a szakképző 5/13. évfolyamot kezdő szakgimnáziumi tanuló vett részt a gyakorlaton. A csoportba 8 lányt és 2 fiút választott ki a bizottság.

Kiutazás előtt minden tanuló részt vett szakmai, nyelvi, kulturális és lélektani felkészítésben, így tudatában volt teljesítendő feladatának, illetve valamennyien tudták, hogy az Erasmus+ program keretében végzett szakmai gyakorlat milyen előnyöket nyújt számukra, azon kívül, hogy beszámításra kerül az itthoni képzésükbe.

Június 22-én, szombaton utaztunk a Wizz Air légitársaság gépével, mivel vasárnap nem volt direkt járat Vallettába és a projektmenedzsment úgy döntött, hogy a szervezési támogatásból kigazdálkodja a plusz egy napot. A reptéren várta a csoportot a transzfer, és elfoglaltuk szállásainkat. A kedvezményezettek és jómagam két 6 fős apartmanban laktunk, ami három kétágyas szobát, közös mosdó és konyhahasználatot jelentett. Mivel nem tudtuk megoldani, hogy a tanulók családokhoz kerüljenek, mint az angliai csoportok esetében, az én feladatom volt a közös élet megszervezése (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás). Nagyon gördülékenyen ment, beosztottuk, táblázat készült és mindenki tartotta magát és teljesítette az épp rá háruló feladatot. Nagy előnye volt ennek az elhelyezésnek, mert az apartmanházban voltak más országból (Franciaország, Németországból, Olaszország és Belgium) érkezett lakók. Így egy vidám multikulturális közösség alakult ki a három hét alatt.

Június 23-án, vasárnap bebarangoltuk Vallettát, ismerkedtünk a helyi utazási szokásokkal (bérletünk volt), az emberekkel és múzeumokat látogattunk.

Június 24-én reggel az Easy Job Bridge irodájában kezdtünk, ahol Rita Ellul tájékoztatta a kedvezményezetteket a munkahelyekről, az elvárásokról és a hasznos, közérdekű információkat megosztotta velük. Minden tanuló megkapta a „welcome pack”-et, amely tartalmazta azt a tanulószerződést, amit a munkahelyen át kellet beszélni, kitölteni és aláírni. Az átnyújtott csomagban volt az első hét jelenléti íve (melyet naponta a gyakorlatvezető kitöltött, jelezve a ledolgozott munkaórákat, az elvégzett feladatokat, és tartalmazta a heti értékelést százalékosan és szövegesen, valamint a munkavezető aláírást). A Popeye Village-ben dolgozó lányok elektronikus úton – Messengeren – kapták a heti beosztást, és nagyon aktív kapcsolatot ápoltak és ápolnak a mai napig így a munkatársaikkal.

Rita felhívta a tanulók figyelmét, hogy minden csütörtökön délután fél ötkor meg kell jelenni a szervezet irodájában és kérdőívek segítségével, valamint személyes interjúk keretében a kedvezményezetteknek értékelnie kell az eltelt munkahetet, illetve kiosztásra kerültek a következő munkahét jelenléti ívei.

A munkahelyek megfeleltek a pályázatban leírtaknak. A kereskedelem ágazatos diákjaink a Greens Supermarketben dolgoztak. A szakmai gyakorlat ideje alatt lehetőség nyílt diákjaink számára, hogy átlássák a teljes áruforgalmi gyakorlatot, betekintést nyerjenek a helyi kis és középvállalkozások életébe. Megismerhették beszállítók és elosztási csatornák világát, gyakorolhatták a készletgazdálkodási és kezelési műveleteket, valamint az értékesítési technikákat. Kezelték a pénztárgépet és gyakorolták a pénztáros áruforgalmi és nyilvántartási feladatait. Megtanulták a számlák és az áruhoz csatolt jellemző kísérőokmányok kitöltésének formai és tartalmi követelményeit. Gyakorolták az árak helyes feltüntetésének szabályait, és az eladótéri elhelyezést. Megismerték az értékesítést ösztönző módszereket. Segítettek a POS POP anyagok elhelyezésében, szórásában. A fogadó intézménnyel való egyeztetés alapján a tanulók felváltva dolgoztak eladói, pénztárosi, raktárosi illetve ügyintézői munkakörben.

Ezzel egyidőben megismerhették azt a szemléleti keretet, amiben a helyi őstermelők áruit népszerűsítő, ökoszemléletmódot szem előtt tartó élelmiszerbolt működtethető, valamint a különböző helyi, hagyományos áruk jellemzőit, ezen áruk fogadásának technikáit, az árpolitika kialakítását. Megszerezhették azokat a gyakorlati tudnivalókat, amelyekkel reméljük képesek lesznek a felkínálkozó üzleti lehetőségeket felismerni, ezeknek kockázatát felmérni és a legjobbat kiválasztani. Utoljára említve, de nem utolsó sorban fejlesztették nyelvtudásukat, így többen jelezték, hogy szándékoznak a tanév során nyelvvizsgát tenni.

A turisztika ágazatban tanuló kedvezményezettek közül egy lány a négycsillagos Windsor Hotelben, három lány a Popeye Village üdülőfaluban, illetve két lány és egy fiú a Fondazzjoni Wirt Artna turisztikai létesítményeiben dolgoztak. A gyakorlati helyek ezen széles palettája szinte teljességében lefedte Málta turisztikai kínálatát, számukra pedig lehetőséget teremtett a folyamatok alapos feltérképezésére.

A kedvezményezettek a munkahelyükön segítettek a turisztikai programok kivitelezésében, irányították, segítették a turistákat, kezelték a különböző utastípusokat, adminisztratív feladatokat végeztek. A Popeye Village-ben dolgozók szórólapoztak, vigyáztak a gyerekekre a vízibicikli bérlés során, kísérték a turistákat a különböző szolgáltatások helyszíneire, tombolajegyeket és egyéb szuveníreket adtak el, desztinációs marketingfeladatokat hajtottak végre, és nagy örömmel mesélték, hogy egyik nap egy egész magyar utascsoportot sikerült a népszerű üdülőfaluba becsalogatni. Anna a szállodában az ideje nagy részében a recepción dolgozott, de segített reggeliztetni, ágyneműt cserélt és időnként takarított is. A tanulót a gyakorlati oktatásért felelős munkatársak külön megdicsérték kiváló angol nyelvtudása, szorgalma és elhivatottsága miatt. Kiemelték, hogy meglepő gyorsasággal feltalálta magát a szálloda adminisztrációjónak labirintusában és már a második naptól önállóan foglalkozott a vendégekkel. A Fondazzjoni Wirt Artna második világháborús múzeumban dolgozó két lány korhű ruhákban szórólapot osztottak, gondozták a munkakörnyezetükhöz tartozó virágoskertet, illetve segítettek a beltéri és kültéri programok lebonyolításában. Benedek angol katonai egyenruhát viselt, szórólapokat osztogattak, útbaigazították a turistákat, a tárlatvezetéseknél segítettek, illetve tevékenyen részt vett a Barrakka Gardensben levő ágyúk elsütésében (minden délben lőnek az ágyúkkal).

A kedvezményezettek által elvégzett feladatok szervesen illeszkedtek a szakmai kerettantervben előírt elsajátítandó szakmai tartalmakhoz. Véleményem szerint sikerült a tanulóknak a megfelelő szakterületeket részleteiben megismerni, elmélyülni a munkafolyamatokban és begyakorolni a releváns feladatokat.

Az én fő feladatom az volt, hogy rendszeresen felkerestem a munkahelyeiken a résztvevőket, ellenőriztem a munkanaplókat, valamint konzultáltam a gyakorlati helyek szakmai felelősével. Ugyanakkor folyamatos kapcsolatban voltam a közvetítő szervezettel. Értékeltük a tanulók jelenléti íveit, a heti beszámolóit.

Ezzel párhuzamosan szerveztem és lebonyolítottam a hétvégi kirándulásainkat, programjainkat. Meglátogattunk Mdinát, ismerkedve az ősi város szépségeivel. Áthajóztunk Comino szigetére, a Blue Lagoonba, ahol a kedvezményezettek egy felejthetetlen napot töltöttek. Alkalmuk volt a kedvezményezetteknek a máltai Marina Park-ban delfinekkel úszni, megsimogatni őket a delfinshow után, illetve a mellette levő vízividámparkban fürdeni és csúzdázni. Megnéztük a Malta5D színház történelmet népszerűsítő előadását. Motorcsónakkal bejártuk a Blue Grotto barlangjait, és megkóstoltuk a hagyományos ételeket.

Székely Júlia

kísérőtanár

A szakmai gyakorlaton készült képek megtekinthetők ITT.

Elérhetőségeink

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum
Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági
Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Cím: 1039 Budapest, Hatvany Lajos u. 7.
Telefon: 454-0570
E-mail: vargatitkarsag@gmail.com
Az iskola OM azonosító száma: 203061

Térkép