Projekt leírás

 

Iskolánk 2010-2012 időszakban egy kétéves európai iskolai együttműködési COMENIUS projekt - „European Solidarity in Action”: EUSOLA - koordinátor szerepét tölti be. A megvalósítás 12 európai iskola sikeres pályázatának eredményeképp kezdődhetett meg. A legfontosabb pályázati cél a tanulók együttműködése, illetve közös munkálkodása, melyet ebben a pályázatban az európai szolidaritás megélése köré szerveztünk.

Részvétel az EUSOLA projektben

Az Európai Unió egyre nagyobb hangsúlyt fektet az emberi erőforrás mint érték fejlesztésére. Az "Egy életen át tartó tanulás" programjának keretein belül  fontosnak tartja, hogy az iskolai együttműködések lehetővé tegyék, hogy különböző közoktatási intézmények, iskolák diákjai ezen együttműködés keretein belül együtt dolgozzanak valamilyen közös témán. A tapasztalatszerzésen, a nyelvtanulás fejlesztésén túl szemléletformáló szerepe is van, s ez az együttműködés a diákok későbbi, intézményen kívüli tevékenységét is segítheti.

Ezért csatlakozott iskolánk egy, a müncheni Obermenzinger alapítványi gimnázium által meghirdetett projekthez, melynek témája "European Solidarity in Action" (ESA). Az előkészítő látogatáson részt vevő nemzetközi (francia, szlovén, portugál, török, német) partnerek között a mi iskolánk is képviseltette magát dr. Varga Zoltán igazgatóhelyettes és Cs. Tóth Ibolya némettanár személyében, amelyre 2009. október 4-8. között került sor Münchenben, Németországban.

A projekt 2010 őszén kezdődik és 2012-ig tart. A négynapos látogatáson a tanárok egyeztettek a különböző időpontokról, tevékenységekről. Mivel Magyarország, vagyis a mi iskolánk vállalta a koordinátori tevékenységet, így a projekt bemutatása iskolánkban lesz 2011-ben.

A projektmunkához elsősorban angolul tanuló diákokat keresünk, de természetesen németül és olaszul tanuló diákokat is szívesen látunk ebben a munkában.

 

 

Eusola találkozó

Az Európai Unió Comenius programja által támogatott „European Solidarity in Action” (EUSOLA) elnevezésű nemzetközi projekt súlyponti találkozója iskolánkban került megrendezésre 2011. február 1. és 5. között.
A találkozóval kapcsolatban Dr. Varga Zoltán igazgató úr és Molnár Adrienn 12.a osztályos tanuló szerepelt a Duna tv Hattól nyolcig című műsorában.

 

 

 

Az „European Solidarity in Action” (EUSOLA) elnevezésű nemzetközi projekt 2010 őszén kezdődött el és 2012-ig fog tartani. A programban résztvevő 12 ország (Magyarország, Dánia, Németország, Portugália, Szlovénia, Olaszország, Franciaország, Finnország, Litvánia, Cseh Köztársaság, Ciprus, Törökország) már 2009 októberében és 2010 januárjában is találkozott előzetesen: előbb a németországi Münchenben, majd a törökországi Antalyában. 

2010 novemberében zajlott le az első projekttalálkozó a dániai Hadstenben, ahol minden résztvevő iskolának 2-3 tanára volt jelen, és ahol fontos dolgokat beszéltünk meg az elkövetkező lépésekkel kapcsolatban. Itt döntöttünk többek között arról is, hogy a következő, budapesti találkozóra hogyan készítsék el diákjaink projektjavaslataikat: minden iskolának ki kellett választania egy az Európai Unión kívüli térséget, ahol az ott élő emberek szükséget szenvednek, és ki kellett dolgozniuk egy humanitariánus segítő javaslatot, 12 fő kritérium alapján. 

Mivel a mi iskolánk vállalta a koordinátori tevékenységet, a projektek bemutatása iskolánkban zajlott le 2011. február 1-5. között. Ez a konferencia az EUSOLA projekt egyik legfontosabb és legnagyobb találkozója volt, hiszen a tanárokon kívül minden iskolának 5 diákja is részt vett rajta, azaz mintegy 55 diákot és 30 tanárt láttunk vendégül. Így nemcsak a program, az étkezés és a szállítás megszervezése, a tanácskozó terem berendezése, az iratok és a technikai felszerelés előkészítése, a díszítés és a kollégák munkájának összehangolása jelentett nagy feladatot, de időigényes szervezési munkát jelentett a külföldi diákok magyar családoknál való elhelyezése is (ehhez vállalkozó diákokat és szülőket kellett találnunk, illetve koordinálnunk). 

A közös munka során minden iskola diákjai bemutatták projektjavaslataikat, majd demokratikus, több lépcsős szavazással választottuk ki azt az egyet, amelyet a továbbiakban a 12 iskola közösen fog megvalósítani. A szorgos munkát igyekeztünk olyan élményeket nyújtó szabadidős programokkal színesíteni, mint egy néptáncbemutatóval egybekötött táncház, látogatás a Parlament épületében, városnéző túra a Budai Várban, közös játékok és éneklés. 

Programunk zárásaként néhány közjogi képviselő is tiszteletét tette iskolánkban: Csomós Miklós, főpolgármester-helyettes, Liebmann Katalin, főtanácsadó, Elek Csaba, Oktatási igazgató (BKIK – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara), Tamás Ilona, főosztályvezető(III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat) és Pataki Ágnes, a Fővárosi Önkormányzat Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának képviselője. Külön ez alkalomból érkezett hozzánk Dr. Eleni Theocharous, az Orvosok Világtanácsának tiszteletbeli elnöke, az Európai Parlament ciprusi képviselőasszonya is. 

Az együtt végzett sikeres munka, reméljük, hosszú ideig szép emlékeket fog ébreszteni diákjainkban, akik megtapsztalhatták ezáltal az európaiság élményét, új barátokra tehettek szert, és a gyakorlatban alkalmazhatták nyelvtudásukat. 

Az EUSOLA projekt következő találkozójára a franciaországi Angluême városában fog sor kerülni, 2011. májusában.

Phivos Nicolaides ciprusi vendégünk blogjai a találkozóról:

http://phivosnicolaides.blogspot.com/2011/02/comenius-eurosal-budapest-hungary-2011.html

http://taxidiaris.blogspot.com/2011/02/budapest-hungary.html

http://taxidiaris.blogspot.com/2011/02/budapest-hungary-part-two.html

 

 

Eusola jótékonysági délután

Az EUSOLA projektünk következő eseménye, egy december 2-án 15,30-kor kezdődő jótékonysági rendezvény volt.
Programok: Ki-Mit Tud, Aukció, Kvíz-játék.
A rendezvény előtt tombolajegyeket, a rendezvény alatt szendvicseket, üdítőket, aprósüteményeket is árusítottunk, melyeknek bevételét  a projekt által segített angolai iskolának ajánlottuk fel.
A jegyek ára: 100 Ft volt, melyen vadonatúj ékszereket, értéktárgyakat, ruházati kiegészítőket, plüssjátékokat lehetett nyerni.

A délutánon készült képek megtekinthetőek ITT.

Elérhetőség

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum
Varga István Közgazdasági Technikum

Cím: 1039 Budapest, Hatvany Lajos u. 7.
Telefon: 1/454-0570
E-mail: vargatitkarsag@gmail.com
OM azonosító: 203061/020

Térkép