Határtalanul 2016

Első út, irány Szabadka!

A BGSZC Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskolája és Szakiskolája a 11. évfolyamos diákjaival a szabadkai Bosa Milicevic Közgazdasági Középiskolával közösen, szakmai együttműködésben vett részt. A Határtalanul projekt keretében a HAT-15-07-0084-es számú pályázat keretében megvalósult projekt témája a „Hazai termékek a szomszédban”, melynek keretében vizsgálták a termék útját az előállítástól a fogyasztóig, tanulmányozták az árképzést, az értékesítési módokat. A budapesti iskola diákjai 2016 februárjában utaztak a Vajdaságba, ahol a sok kirándulás szakmailag is összekovácsolta a csapatot. A gyár- és céglátogatások nagy élményt jelentettek a diákoknak, mivel tanulmányaik során inkább elméleti képzésben részesülnek.

Határtalanul 2014/2015 2. utazás

A Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola diákjai a szabadkai Bosa Milicevic Közgazdasági Középiskolával közösen szakmai együttműködésben vettek részt. A projekt témája a „Piaci körkép a Vajdaságban”, melynek keretében vizsgálták a termék útját az előállítástól a fogyasztóig, tanulmányozták az árképzést, az értékesítési módokat. A budapesti iskola diákjai 2014 novemberében utaztak a Vajdaságba, ahol látogatásra mentek a becsei Szójaprotein üzembe, majd a Zserbó cukrászdába. Az iskolában cégbemutatón vettek részt, ahol Mini Pani vállalat termékeiből is kóstolót kaptak. Szakértő segítségével a termékek értékesítési helyeit is meglátogatták, ezek között volt pékség, cukrászat, piac is. A külhoni diákok 2015 márciusában érkeztek Budapestre. A két iskola diákjai a szakmai programok mellett kirándultak Szentendrére, Visegrádra is, valamint esti buszos városnézés keretében Budapest látványosságait is megtekintették. Ellátogattak pilisvörösvári Szamos gyárba, valamint a szentendrei cukrászdába, ahol kóstolót is kaptak. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! Programja 2.558.000 Ft-tal támogatta az együttműködést, amelyben 52 diák és 6 tanár utazásának és szállásának költségeit támogatták.

Az utazás képei:

 

Határtalanul 2014/2015 1. utazás

2014. november 17-21. között lezajlott az idei „Határtalanul” Program (HA-14-02-0028) 1. utazása. Iskolánk 10. C osztályának 26 tanulója 3 tanár kíséretében Szabadkára utazott, hogy az ottani Bosa Milicevic Közgazdasági Középiskola 11. évfolyamos diákjaival találkozzanak. Az 52 diák és kísérőik érdekes programokon vehettek részt: előadást hallgathattak meg több helyi vállalat tevékenységéről (Mini Pani, Szabadkai Piacok Közvállalat), ellátogattak Óbecsére, a Viktória csoport Szója Protein üzemébe, a híres Zserbó cukrászdába, a szabadkai piacra, a palicsi állatkertbe, részt vettek egy múzeumpedagógiai órán és a városháza tornyára felmászva gyönyörködhettek Szabadka esti fényeiben. Az utazás jól sikerült, mindenki élményekkel gazdagon tért haza. Az első utazást az Emberi Erőforrás Minisztérium Határtalanul Programja 1.288.000 Ft-tal támogatta.

Riport a Pannon RTV-ben:

 

 

Az utazás képei:

 

 

Határtalanul! 2014-2015

A 2014-15-ös tanévben iskolánk ismét, immár negyedik alkalommal részt vesz az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul Programjában.

Az „Együttműködés szakképző iskolák között” c. pályázati kategóriában a Piaci körkép – Értékesítési csatornák a Vajdaságban és Budapesten címmel beadott projektünk 2.558.000 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott.

Az együttműködés a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola tanulóival valósul meg.

Az első utazásra 2014. november 17-21-én kerül sor. 26 budapesti diák és 3 kísérő tanár utazik Szabadkára (Szerbia), majd a 26 vajdasági diák és 3 kísérő tanár látogat el hozzánk 2015. március 25-28. között.

A tavalyi utazás képei:

 

 

Az előző évek utazásairól ITT olvashatnak.

 

Határtalanul! 2013-2014

Iskolánk immár harmadik alkalommal, a 2013-2014-es tanévben is részt vett a Határtalanul! Program Együttműködés szakképző iskolák között c. pályázatán, melynek keretében 23 budapesti és 23 szabadkai diák, 3-3 kísérő tanárral ellátogattak egymás iskolájába és ott szakmai együttműködést valósítottak meg „Irány a Vajdaság!” címmel.

Az első utazásra 2013 novemberében került sor, ekkor a budapesti csoport ment Szabadkára. A projekt témája a Vajdaság turisztikai népszerűsítése volt, ezért Palics, Újvidék, Szabadka, a ludasi természetvédelmi terület is szerepelt a programok között. 2014 márciusában pedig a szabadkai diákok érkeztek iskolánkba abból a célból, hogy az ősszel gyűjtött anyagot feldolgozzák és elkészítsék a marketingtervet. A gyűjtött anyagokból adatbázis készült, majd célcsoportokra szabva turisztikai ajánlatok készültek, ezekhez plakáttervet, szórólapot is készítették a diákok, amely a marketingterv részét képezi.

A diákoknak szakértők segítették a munkáját, Szabadkán dr. Hulló István ökológus, múzeumigazgató, Budapesten pedig Elek Csaba, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási Osztályának vezetője adott tanácsokat, ötleteket a marketingterv kivitelezéséhez.

Emellett számos kulturális, sport és szabadidős programban vettek részt a diákok és kísérőik.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Alap 2.245.400 Ft-tal támogatta a projektet.

Az utazások képei:

 

 

Az előző évek utazásairól ITT olvashatnak.

 

Határtalanul! 2013-2014 1. utazás

Iskolánk ismét részt vesz a Bethlen Gábor Alapkezelő Határtalanul Programjában. Az idei évben 10. és 11. évfolyamos tanulóink a szabadkai Bosa Milicevic Közgazdasági Középiskola tanulóival a Vajdaság turisztikai népszerűsítésére vállalkoznak. Ez elnyert támogatás összege 2 245 400 Ft. A két utazásra 2013. november 18-22. és 2014. március 26-29. időpontokban kerül sor. 
 
 

Az utazás képei:

Az előző évek utazásairól ITT olvashatnak.

 

Határtalanul! 2012-2013

2. utazás – 2013. 03.21-24.

A Határtalanul program keretében tavasszal a szabadkai diákok érkeztek iskolánkba. Már nagyon vártuk őket, és ők is nagy izgalommal készültek a találkozóra. A tervezett programokat sikerült megvalósítani, és a szótár, valamint az elektronikus tananyagok is elkészültek.

Jártunk a Parlamentben, a Nemzeti Bank Látogatóközpontjában, a Szent István Bazilikában, a Hősök terén, a Citadellán, a Pál-völgyi barlangban.

A vendég diákoknak nagyon tetszett az iskola, a tantermek, sportolási lehetőségek, amelyeket ők is kipróbálhattak. Ismét a falmászásnak volt a legnagyobb sikere.

A műhelymunka után esténként vetélkedőket, játékos versenyt rendeztünk, amelyhez a programban részt vevő diákokon kívül iskolánk több diákja is csatlakozott.

Az e-táblán kipróbáltuk az e-tananyagot és feltöltöttük a tananyagtárba az iskola honlapjára: Gazdasági fogalomtár és szótár

Nehéz volt a búcsú, de reméljük, hamarosan találkozunk.

Az utazásokon készült fényképek, videók megtekinthetők a galériában.

 

Határtalanul! 2012-ben is

Iskolánk ismét támogatást nyert a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! Programigazgatóságától. A szakképző iskolák együttműködésének keretében (BGA-12-HA-02-0955) 1.723.500 Ft támogatást kaptunk 24 magyarországi, valamint 24 szabadkai diák és 3-3 kísérő tanár utazására. Iskolánkból az együttműködésben 10, 11. és 12. osztályos diákok vesznek részt, akik 2012. november 20-24. között Pethő Irén, Péterfia Áron közgazdász tanárok és Domján Zsuzsanna projektvezető kíséretében ellátogattak Szabadkára.

Megismerkedtek a Bosa Milicevic Közgazdasági Középiskola 2/6 osztályának tanulóival és megkezdték a közös projekt megvalósítását. A diákok egy gazdasági szótár és fogalomtár létrehozását vállalták magyar, angol és szerb nyelven.

Az iskolában meghívott szakértő segítségével előadást hallhattak a Vajdaság gazdasági helyzetéről, szabadkai városi könyvtárban kutatómunkát végeztek, majd a közgazdasági egyetemen a betekintést kaphattak az e-tananyagok készítésébe.

 

 

A szakmai együttműködésen kívül részt vettek az iskolában egy irodalmi esten, a szabadkai népszínház magyar nyelvű előadásán, kirándulást tettek a palicsi turisztikai központban, a ludasi természetvédelmi területen, szabadkai városnéző túrán vettek részt a helyi diákok idegenvezetésével. A kelebiai lovasparkban sétakocsikázásra és lovaglásra is lehetőséget kaptak.

2013. márciusában a határon túli diákok érkeznek Budapestre. Ekkor kerül sor a szótár és fogalomtár elkészítésére is.

A programokról részletesen olvashatnak diákjaink blogján: http://szabadka.blogter.hu/

 

Határtalanul! 2011 2. utazás

A Határtalanul! program BGA-11-HA-02-087. számú pályázatának keretében 2012. március 7-10. között vendégül láttuk a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola 24 diákját és 3 tanárát.

A tartalmas kulturális és közösségi programokon kívül elsősorban szakmai együttműködésre került sor. Az üzleti terv elkészítését Dr. Pálosi Dániel közgazdász szakértő is segítette.

A projekt zárása ünnepélyes keretek között március 9-én volt, amelyen a két iskola tanulóin és tanárain kívül meghívott vendégként és előadóként részt vett Csete Örs, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! Programigazgatója, Doba László főtanácsadó, a fenntartó Budapest Főváros Önkormányzata, valamint Dr.Szepesi Valéria, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében.

A két iskola igazgatója testvériskolai megállapodást is kötött.

Az utazásokon készült fényképek és videók megtekinthetők ITT.

Frissítve:

Dr. Varga Zoltán igazgató úr és Pálinkás Brigitta 10.C osztályos tanuló interjút adott a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának a pályázattal kapcsolatban.

 

 

Határtalanul! 2011 1. utazás

2011. november 22-én iskolánk 24 tanulója és 3 kísérőtanár a Határtalanul! program BGA-11-HA-02-087 számú pályázatának keretében Szerbiába utazott abból a célból, hogy a szabadkai Bosa Milicevic Közgazdasági Középiskola magyar diákjaival szakmai együttmüködésben vegyen részt. Részt vevő diákjaink a kereskedelmi és közgazdasági szakmacsoport 10. és 11. évfolyamos tanulói, akik szívesen tesznek önkéntesen a közösségért, nemzetközi programokban még nem vettek részt, valamint a szakmai tantárgyakban jó eredményt értek el.

Az utazás nagyon jól sikerült, diákjaink nagyon élvezték a partner iskola által szervezett programokat. Már alig várják a márciust, amikor ők fogják vendégül látni a szabadkai gyerekeket. Már most lelkesen szervezik a programokat, készítik a vállalt üzleti tervet.

Az utazáson készült képek megtekinthetők ITT, és íme egy rövid videó az utazásról:

 

 

 

Elérhetőség

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum
Varga István Közgazdasági Technikum

Cím: 1039 Budapest, Hatvany Lajos u. 7.
Telefon: 1/454-0570
E-mail: vargatitkarsag@gmail.com
OM azonosító: 203061/020

Térkép