Szabadka 2018 - A falusi turizmus formái

Iskolánknak már több évre visszatekintő kapcsolata van a szabadkai Bosa Milicevic Közgazdasági Középiskolával.
Az idei tanévben a 11.b osztály tanulói vettek részt a közös programon, melynek keretében a délvidéki falusi turizmus formáit tanulmányozták.
A szabadkai utazásra március 25-29 között került sor. Az első nap reggelén az iskola elől indultunk Szabadkára. A gyors határátlépést követően kora délután foglaltuk el a szállást a város szívében található szállodában. Ez után már vártak minket a partneriskolában. Az igazgató úr köszöntőjét követően a diákok rövid előadást tartottak iskolájukról, illetve kisfilmek segítségével a várost is bemutatták. Az egymással való ismerkedést megkönnyítették vendégváró sütemények és a játékos vetélkedő.

Az este folyamán idegenvezető segítségével megismertük a Városháza történetét és felmentünk a csodálatos panorámát nyújtó kilátóba.

A második nap reggelén a bőséges reggeli elfogyasztása után Újvidék felé vettük az irányt. Először Karlócára látogattunk, ahol a vajdasági diákok tartottak nekünk idegenvezetést a városban. Ebédünket csodás környezetben, a Duna partján fogyasztottuk el, majd Újvidékre mentünk. Itt a rövid városnézés után szabadidő következett, mindenki kedvére fedezhette fel a helyi üzletek kínálatát. Délután még felmentünk a péterváradi várba, ismét a gyönyörű kilátást csodálni. Hazafelé a buszon remek hangulat uralkodott, a két osztály megtalálta a közös hangot, amit közös dalban szólaltattak meg.
A szerdát a szakmai programnak szenteltük. Először is a Róka-tanyára látogattunk, ahol megtekintettük a kialakított miniskanzent, megnéztük a vendégszobákat, illetve az üzemeltető előadást tartott az ökoturizmus jelentőségéről, annak helybéli alkalmazásáról, a helyi állat-és növényvilág megőrzésének jelentőségéről, marketingtevékenységéről és a falusi turizmus iránti növekvő igényről és ennek jövőbeli lehetőségeiről.

Az előadás után igazi falusi vendéglátásban volt részünk. A kemencében készült ételek mindenkinek nagyon ízlettek.

Délután rövid látogatást tettünk Palicsra, a helyiek kedvelt pihenőhelyére.
A negyedik nap szintén a falusi turizmus jegyében telt. Kelebijára utaztunk, ahol megismerkedtünk a lipicai lovastanya kínálta lehetőségekkel. Lovaskocsiztunk, bemutatták nekünk a különféle ló vontatta közlekedési eszközöket, kipróbálhattuk a lovaglást, illetve kétféle falusi szálláshelyet is megnézhettünk.

Az utolsó nap reggelén a közeli viszontlátás reményében elbúcsúztunk Szabadkától és a partneriskola tanáraitól és tanulóitól.
A viszontlátogatásra hamarosan, április 8-11 között került sor. A vendégek a megérkezés után megnézték iskolánkat, meghallgatták az iskola életéről szóló prezentációt, majd a fogadó osztály által készített sütemények mellett az ismeretség felelevenítéseként sportversenyeken vettek részt, illetve társasjátékokat játszottak.

Este a vendégeket buszos városnézésre vittük a kivilágított Budapesten. A csodálatos fények mindenkit elbűvöltek.
Kedden Visegrádra indult a két osztály. A Fellegvár megtekintése után a Régi Világ Galéria vezetője ismertette meg a diákokat régi idők használati tárgyaival. Előadást tartott a régi falusi életformáról, kóstolót adott a régi vásárokban kapható édességek mai utánzataiból és kvízjátékkal tartotta fenn az újabb generáció figyelmét. A délutáni szentendrei városnézést bobozás előzte meg.

Szerdán menetrend szerinti hajójáratról csodálták meg a vendégek Budapest vízparti nevezetességeit. A Várkert Bazártól sétára indultunk a budai várba. Délután a vendégek megnézték a Láthatatlan kiállítást. Mindeközben az iskolában a fogadó diákok szorgosan készültek az esti bográcsban főzött vacsorára.

Csütörtök reggel búcsút vettünk vendégeinktől. A kialakult új barátságok azóta is élne és reméljük, hogy a jövőben további sikeres projekteket tudunk együtt megvalósítani.

Elérhetőség

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum
Varga István Közgazdasági Technikum

Cím: 1039 Budapest, Hatvany Lajos u. 7.
Telefon: 1/454-0570
E-mail: vargatitkarsag@gmail.com
OM azonosító: 203061/020

Térkép