Leiner Laura: Szent Johanna Gimi

A fiatal írónő, Leiner Laura által megálmodott és leírt kilenc részből álló könyvsorozat hatalmas sikernek örvendett a magyar fiatalok körében. A történetet egy lány, Rentai Renáta szemszögéből olvashatjuk, aki egy naplóba írja le, mi történt vele, ezáltal tökéletes betekintést nyerhetünk egy átlagos gimnazista életébe.

Viszont a könyv nem csak Reniről szól. A naplója által megismerkedhetünk az iskolájával, tanáraival és barátaival is. A Szent Johanna Gimi nem egy átlagos gimnázium, de a történet szereplői között biztos mindenki rátalál valakire, akire azt mondhatja, "Igen, én ismerek egy ugyanilyen személyt".

  szjgLeiner Laura tökéletesen bemutatja nekünk az iskolai kasztrendszert. Van itt minden; a népszerű lányok klikkje, az értük epekedő fiúk és azok, akik csak álmodoznak az ilyesmiről. Könyvmolyok, butus, de annál kedvesebb emberek, iskola elsők, a tantárgyakkal nem foglalkozó, de menő srácok, átlagos, tömegből alig kitűnő lányok.

Ebben a könyvben biztos ráismersz valahol magadra, barátaidra, tanáraidra. Ez a sorozat rólunk szól. Talán azért is kapott ekkora figyelmet az SzJG, mert nem vámpíros, esetleg angyalos, valamilyen fantasy, hanem mert nagyon is a valóságot írja le, teljesen elképzelhető szituációkat, amelyek már biztos megtörténtek veled is egyszer. Én elsősorban a gimiseknek ajánlanám a sorozatot, vagy az általános iskola utolsó éveiben járóknak. A történet egy tinédzser életében gyakran előforduló dolgokat írja le, és hogy Reni hogyan birkózik meg velük. Így az egész nem csak szórakoztatóvá válik számunkra, hanem tanulságossá is. Emellett rengeteget tudunk együtt nevetni a szereplőkkel, sírni, átérezhetünk minden szituációt és nem csak azért, mert velünk is megtörténhet, hanem mert Leiner Laura tökéletesen megfogalmazza ezeket a helyzeteket, így szinte mi is a könyvben érezhetjük magunkat.

Aki meg akar megismerkedni egy normális gimnazista életével, vagy csak már túl van ezen a koron és szeretne nosztalgiázni, annak bátran ajánlom a sorozatot, amely 8 kötetben mutat be négy, szórakozással, tanulással és szerelemmel teli évet.

Szabó Réka, 11. C osztályos tanuló

 

Elérhetőségeink

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum
Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági
Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Cím: 1039 Budapest, Hatvany Lajos u. 7.
Telefon: 454-0570
E-mail: vargatitkarsag@gmail.com
Az iskola OM azonosító száma: 203061

Térkép