SZC logo

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum

OM kód: 203061/020 | 1039 Budapest, Hatvany Lajos utca 7.

Intézmény logo

Budapesti Gazdasági SZC Varga István Közgazdasági Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Technikumi és szakképző iskolai oktatás

Az általános iskolai tanulmányok befejeztével továbbtanulási lehetőségként választhatók a szakképző iskolák, illetve a technikumok.

A szakképző iskolában 3 éves képzésben vehetnek részt a szakmai oktatás e formáját választó fiatalok. Az első év végén a tanulók ágazati alapvizsgát tesznek, ami átjárhatóságot biztosít az ágazaton belül más szakmák, és akár a technikumi képzés felé.

A technikumban 5 éves a képzés időtartama. Ebből az első 2 év az ágazati alapoktatás, amelyet a technikumban is alapvizsga zár.

A tanulóknak a jelentkezéskor tehát elég az ágazatot megjelölniük. A közös ágazati alapok megismerését követően kell csak eldönteniük, hogy mely konkrét szakmát szeretnék a szakképző iskolában 2, technikumban 3 éves szakirányú oktatás során elsajátítani. A szakirányú oktatás cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben megvalósuló duális szakmai oktatás keretében, vagy ilyen lehetőség hiányában az iskola tanműhelyében zajlik. 

Miért válasszam a szakképzést?

A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A képzés során matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból az oktatás érettségi vizsgával zárul. A technikumi tanulmányok végén letett szakmai vizsga ötödik érettségi vizsgatárgyként emelt szintű érettséginek felel meg. A technikum elvégzése után tehát a tanuló egyszerre kapja kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, valamint még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetősége van. Mindez lehetőséget nyújt a felsőoktatásban való továbbtanulásra is. A szakképző iskola a mesterembereket képzi. Annak, aki az iskolában szakmát szerzett, a ráépülő, specializáló szakmai képzéseknek köszönhetően számos lehetősége van a továbblépésre, szakmai ismereteinek magasabb szintre emelésére. Vagyis egy jó szakma ugyanúgy lehetséges karrierutat jelent, mint egy diploma. A jó szakembereket megbecsüli a társadalom. A szakirányú oktatás mind a szakképző iskolában, mind a technikumban elsődlegesen vállalati helyszínen, duális partnereknél valósul meg. Mivel a duális képzőhellyel kötött szakképzési munkaszerződés alapján a tanulókat munkabér illeti meg, már tanulmányaik során rendszeres jövedelemhez juthatnak. A szakképző intézmények első szakmájukat tanuló diákjainak ösztöndíj jár, amelynek egy része egyösszegű pályakezdési juttatásként kerül kifizetésre a szakmai vizsga sikeres teljesítését követően.

Minden iskolában más a képzés?

Az egyes iskolai, helyi szakmai programok az óraszámok és a struktúra tekintetében némileg eltérhetnek egymástól, de a szakmai oktatásnak minden esetben meg kell felelnie a Képzési és Kimeneteli Követelményekben meghatározott tartalmaknak. Az új szakképzési rendszerben a duális képzőhely a szakképző intézménnyel közösen felel a szakmai vizsgára való felkészítésért. Az iskolák más és más duális partnerrel állnak kapcsolatban. Az iskola és a partner közötti megállapodás tartalmazza, hogy hány napot van a tanuló az iskolában és hány napot a duális partnernél. Az ágazati alapvizsgát követően a tanulók akár több időt tölthetnek a duális képzőhelyen, mint az iskolában. Technikumban az ötödik évfolyam már szinte csak a gyakorlatról szól.


Okleveles technikusképzés

A felsőoktatási intézménnyel közösen kidolgozott szakmai program alapján folytatott, emelt szintű szakmai tudást biztosító képzés azoknak a jó tanulmányi eredménnyel rendelkező tanulóknak ajánlott, akik tudatosan szeretnék építeni jövőjüket. A tanulók a képzés megfelelő tanulmányi eredménnyel történt teljesítését követően egyenes úton, már megszerzett kreditekkel juthatnak be az adott egyetem szakirányú képzésébe.


Szakmák

Kereskedő és webáruházi technikus

Kereskedelem


Tovább

Oktatási szakasszisztens

Oktatás


Tovább

Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Gazdálkodás és menedzsment


Tovább

Turisztikai technikus

Turizmus-vendéglátás


Tovább

 

Iskola OM azonosítója

203061 / 020

Iskola címe

1039 Budapest Hatvany Lajos utca 7.

Telefonszáma

+36 1 454 0570

E-mail címe

titkarsag@viszki.hu

Honlap

https://bgaz-varga.www.intezmeny.edir.hu/

Nyílt napok ideje

2023. november 14-15-16.

2023. december 13-14.

2024. január 23-24.

2024. február 13-14.

2024. március 20-21.

Felvételi vizsga információk

A Gazdálkodás és menedzsment, Kereskedelem és Turizmus-vendéglátás ágazatra jelentkezőknek központi írásbeli vizsgát kell tenni, valamint felvételi beszélgetésre kerül sor.

A beszélgetés témakörei: 

  • Iskolaválasztás/tagozatválasztás (tervek a jövőre)
  • Kedvenc szaktárgyak, tanulási módszer
  • Szabadidő, hobbi, sport
  • Környezettudatosság
  • Idegen nyelv tanulásának fontossága.
  • Tájékozottság a választott képzésről.

A felvételi pontszámot az írásbeli vizsga, a felvételi beszélgetés, illetve a 7. év végi és a 8. félévi osztályzatok (irodalom, magyar nyelv, idegen nyelv, történelem, matematika) alapján határozzuk meg.

Az Oktatás ágazatra jelentkezőknek pályaalkalmassági elbeszélgetésre kerül sor, illetve az általános iskolai jegyei kerülnek beszámításra: a rangsorolás a 7. év végi és a 8. félévi osztályzatok alapján történik.

Figyelembe vett tantárgyak: irodalom, magyar nyelv, idegen nyelv, történelem, matematika.

Tantárgyi felmentés esetén informatika, vagy földrajz tantárgyakat vesszük figyelembe. 

 

Indítandó osztályok száma 

Ágazat megnevezése

Iskolatípus

Szakképesítés

Tagozatkód

1

13. Kereskedelem

Technikum, 5 éves angol

Kereskedő és webáruházi technikus

0201

1

9. Gazdálkodás és menedzsment

Technikum, 5 éves angol

Okleveles pénzügyi-számviteli ügyintéző

0202

1

24. Turizmus - vendéglátás

Technikum, 5 éves angol, német

Turisztikai technikus

0203

1

18. Oktatás

Technikum, 5 éves angol

Oktatási szakasszisztens

0204


Partnereink

SZC logo

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum


Budapesti Gazdasági SZC Varga István Közgazdasági Technikum

1039 Budapest, Hatvany Lajos utca 7.

Telefon: +36 1 454 0570

E-mail: titkarsag@viszki.hu

OM azonosító: 203061/020

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/001963


2024Budapesti Gazdasági SZC Varga István Közgazdasági Technikum